چهره‌های اثرگذار مطالعات علم و فناوری (1): اندرو فینبرگ

۰۸ مرداد ۱۳۹۸ | ۰۴:۳۰ کد : ۹۴۲۴ محتوا
فینبرگ فلسفه را زیر نظر هربرت مارکوزه در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو آموخت و حضور اولیه اودر فلسفه تکنولوژی، استدلال او برای تحول دموکراتیک تکنولوژی است.
چهره‌های اثرگذار مطالعات علم و فناوری (1): اندرو فینبرگ

اندرو فینبرگ (متولد ۱۹۴۳)، فیلسوف آمریکایی، صاحب کرسی تحقیق کانادا در دانشگاه تکنولوژی در دانشکده ارتباطات دانشگاه سایمون فریزر در ونکوور است. علایق اصلی او فلسفه تکنولوژی، فلسفه قاره‌ای، نقد فناوری و مطالعات علم و فناوری است.
فینبرگ فلسفه را زیر نظر هربرت مارکوزه در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو آموخت و دکترای خود را در سال ۱۹۷۲ دریافت کرد. در این زمان، فینبرگ در "مکتب نئو مارکسیست" فعال بود و مجله‌ای به نام آلترناتیوزتاسیس کرد و در رخدادهای می سال 1968 پاریس مشارکت داشت.

فلسفه تکنولوژی فینبرگ
حضور اولیه فینبرگ در فلسفه تکنولوژی، استدلال او برای تحول دموکراتیک تکنولوژی است.
فینبرگ مبانی نظری این ایده را از طریق نظریه انتقادی فناوری درسه کتاب شرح می دهد: نظریه انتقادی تکنولوژی (۱۹۹۱)، نظریه انتقادی فناوری در فلسفه و تئوری اجتماعی (۱۹۹۵)، و پرسش از تکنولوژی(1999). اساس نظریه انتقادی تکنولوژی، مفهوم عقلانیت دیالکتیکی تکنولوژیک است، که نظریه ابزارسازی را بیان می‌کند. نظریه ابزارسازی، نقد اجتماعی متداول تکنولوژی در فلسفه تکنولوژی (کارل مارکس، هربرت مارکوز، مارتین هایدگر، ژاک یول) را با شناختی برگرفته از مطالعات موردی تجربی و مطالعات علم و فناوری ترکیب می‌کند. کاربردهای نظریه او شامل مطالعات آموزش آنلاین، مینی تل، اینترنت و بازی‌های دیجیتال است.
فینبرگ همچنین کتاب‌ها و مقالاتی را در باب فلسفه هربرت مارکوزه، مارتین هایدگر، یورگن  هابرماس، کارل مارکس، گیورگ لوگاچ، و نیشیدا کیتارو منتشر کرده‌است.
گزیدۀ آثار
•    Lukacs, Marx and the Sources of Critical Theory (Rowman and Littlefield, 1981; Oxford University Press, 1986)
•    Critical Theory of Technology (Oxford University Press, 1991), later republished as Transforming Technology (Oxford University Press, 2002), see below.
•    Alternative Modernity (University of California Press, 1995)
•    Questioning Technology (Routledge, 1999).
•    Transforming Technology: A Critical Theory Revisited (Oxford University Press, 2002).
•    Heidegger and Marcuse: The Catastrophe and Redemption of History (Routledge 2005).
•    Between Reason and Experience: Essays in Technology and Modernity (MIT Press, 2010).
•    The Philosophy of Praxis: Marx, Lukács and the Frankfurt School (Verso Press, 2014).
•    Technosystem: The Social Life of Reason, Harvard University Press, 2017.

منابع
1. Zachry, Mark (2007). "An Interview with Andrew Feenberg", Technical Communication Quarterly, 16(4).

گردآوری: مقتدا ابراهیمی (دانشجوی کارشناسی ارشد سیاست‌گذاری علم و فناوری، دانشگاه صنعتی شریف)

کلید واژه ها: اندرو فینبرگ فلسفه تکنولوژی فناوری شریف دانشگاه مطالعات علم و فناوری

( ۲ )